LEMBERG==LEOPOLIS==LVIV==ЛЬВІВ

Блог ПОЧИНАЮЧОГО ЕКСКУРСОВОДА

Перший крок зроблено!

пʼятницю, 16 липня 2010 р.

Про герб Львова












Греб Львова є одночасно: і великий, і малий. На малому – на синьому полі зображено відчинену золоту львівську браму, в якій крокує золотий лев. На великому гербі (на фото) додано дивізну стрічку з тризубом і двох щитотримачів: ратника в давньоруському обладунку та коронованого золотого лева. До речі, взятого з герба Галичини. Правда, там цар звірів не крокує, а дряпається на скелю.

Один із розробників гербу, історик-архівіст і геральдист Іван Сварник зауважив: «На найстарішій печатці, яка датована 1359 роком, було зображено міську браму, відчинену з вежами, і в брамі крокує лев. Власне, це для мене стало тим аргументом про те, що Львову потрібно повернути найдавніше зображення цього лева, який крокує в міській брамі».

Без дискусій затвердження символу Львова не обійшлося. Депутати, за якими було останнє слово, півтори години виголошували зауваження: то до арки на брамі, то до кладки стіни, то навіть до хвоста лева, пригадує Іван Сварник. Врешті-решт, Львів одночасно отримав і великий, і малий герби.

«Тобто є такий простий герб, який використовується на повсякдень, – наприклад, на різних бланках, печатках, і є велике зображення, яке використовують у нечисленних випадках. Наприклад, на великій хоругві, на гербі у залі засідань міської ради, в аеропорті чи на вокзалі».

У Львові насправді дуже багато левів. Існує навіть така легенда , що ці леви що це колишні львів’яни, які щось зробили для свого міста. Раз на рік, вночі, всі ці леви збираються разом, щоб визначити, хто з міщан впродовж останнього року дослужився до того, аби стати одним із них. Головує на цьому зібранні найстарший лев – з найстаршої міської печатки.

Сходить сонце, спливає ніч і металеві, скляні, дерев’яні леви повертаються до будинків. А щоб дізнатися, де відбувається це таємне зібрання, треба стати одним зі знаменитих левів

Трішки історії:: Датою заснування Львова вважається 1256 рік - час, коли з явилася перша письмова згадка про місто

Неправда, що Львів відсвяткував 750 років від заснування. Це лише дата першої письмової згадки. В Галицько-Волинському літописі ця подія датується 1256 роком. Літописець пише: «Полум’я було таке, що зо всеї землі Холмської заграву було видіти. Навіть і зо Львова дивлячись було видно її по белзьких полях». Але це лише письмова згадка про місто, яке, вочевидь, існувало віддавна. Тому жоден екскурсовод не помилиться, якщо скаже, що всередині ХІІІ століття постає гордий Львів.


2 коментарі:

  1. о, дуже цікава стаття...люблю Львів))

    ВідповістиВидалити
  2. дуже рада що Вам сподобалась, це приносить натхнення творити щось в такому ж дусі)

    ВідповістиВидалити